Kuva hautakiven päällä olevasta punaisesta ruususta. Taustalla kesäistä hautausmaata muistomerkkeineen.
Suodenniemen Topoteekin ääniteprojekti huipentui äänitteillä esiintyneiden muistelijoiden hautojen kukitukseen.

FI | Suodenniemen Topoteekin äänitejulkaisuprojekti päättyi

Suodenniemi-Seura solmi keväällä Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) kanssa sopimuksen Kotuksen Suomen kielen nauhoitearkistoon sisältyvien suodenniemeläisten kertojien äänitteiden julkaisusta Suodenniemen Topoteekissa. Kyseessä on yli 30 tunnin äänitekokonaisuus, joka sisältää tietoja entisajan elämästä Suodenniemellä. Äänitteet kertovat paitsi maatalous- ja karjankasvatuselinkeinoissa käytetyistä työtavoista entisaikaan, myös kiinnostavia paikallishistoriallisia tietoja. Nyt nykysuodenniemeläisillä on käytännössä ensi kertaa mahdollisuus kuulla nämä äänitteet ja saada tietää, kenellä oli pitäjän ensimmäinen auto tai puhelin, tai miltä tuntui nähdä sisällissodan taisteluita niiden tapahtuessa.

Kaikki julkaistut äänitteet on kuunneltu seurassa läpi, ja niistä on editoitu pois terveydentilaa koskevia ja muita mahdollisesti arkaluontoisia tietoja. Äänitteet on myös indeksoitu niiden tietosisältöjen löytämisen helpottamiseksi. Nyt kaikilla kansatieteestä tai Suodenniemen historiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä tutustumaan yhteen osaan Kotuksen vaalimasta audiomuotoisesta kulttuuriperintöaarteesta.

Maaliskuussa alkanut julkaisuprojekti päättyi viime viikolla juuri meneillään olleen Suodenniemi-viikko -nimisen paikallistapahtuman aikana. Kertojia, joiden tarinoita oli julkaistu 2-3 kappaletta viikossa, muistettiin viemällä ruusut heidän hautapaikoilleen. 19:stä kertojasta 15:llä on Suodenniemi-Seuran tiedossa oleva hautapaikka – 4 muulle kukkatervehdys toimitettiin toisaalle haudattujen muistomerkille.

Kaikkiaan ääniteprojekti herätti suurta kiinnostusta, mitä osoittaa myös alla oleva topoteekin päivittäisten käyttäjien määrää tänä vuonna esittävä kuvaaja. Ääniteprojektin alkaminen 4. maaliskuuta on kuvaajasta selvästi havaittavissa.

Nykyisin keskustellaan runsaasti siitä, kenelle kulttuuriperintö kuuluu. Faron puiteyleissopimuksen linjauksia noudattaen oikea vastaus lienee, että se kuuluu sen luoneelle yhteisölle. Me topoteekissa uskomme, että yhteys kulttuuriperintöön syntyy yhä useammin niin, että ainutkertaisia kulttuuriperintöobjekteja säilyttävät laitokset digitoivat kokoelmansa, ja paikallisyhteisöt saavat ne käyttöönsä digitaalisessa muodossa. Sillä tavoin kulttuuriperintö säilyy yhteisössä, kuten nyt Suodenniemellä, kun jo kadonneiksi ajatellut entisajan tiedot saatiin palautettua kaikkien ulottuville. Kiitämmekin Kotusta avoimesta suhtautumisesta ja valmiudesta ottaa ensi askeleet säilyttämänsä kulttuuriperinnön ’palauttamiseksi takaisin kotiin’.

Suodenniemen Topoteekin käyntien määrä päivätasolla tammikuusta heinäkuun alkupuolelle vuonna 2022.

Lisätietoja:
Tutustu topoteekissa julkaistuihin äänitteisiin!

Kotuksen tiedote ääniteprojektin käynnistyttyä maaliskuussa
Suodenniemen Topoteekista tulee äänekkäämpi – Suodenniemi-Seura ry.
Suomen kielen nauhoitearkiston äänitteitä kuultavissa topoteekeissa