Toivo Vuorela: Haastattelu 1960-luvulla. Museoviraston suomalais-ugrilainen kuvakokoelma (SUK851:34). CC BY 4.0.

FI | Suomen kielen nauhoitearkiston äänitteitä kuultavissa topoteekeissa

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on vuosikymmenten aikana tuottanut tuhansia tunteja äänitallenteita eri puolilta Suomea. Nauhoitteilla haastatellaan seniorikansalaisia heidän elämästään ja tapahtumista heidän kotiseudullaan. Äänitekokoelma on todellinen paikallisen kulttuuriperinnön aarrearkku, mutta vain melko harvat ihmiset ovat olleet tietoisia siitä tai ovat päässeet siihen käsiksi.

Nyt asiat ovat muuttumassa, sillä Kotus on antanut yli 100 vuotta sitten syntyneiden ihmisten haastatteluja yli 50 vuoden takaa julkaistavaksi topoteekkialustalla. Aarteen paljastaminen on jo alkanut ja nyt suomalaisilla topoteekeilla on mahdollisuus selvittää yhdessä Kotuksen kanssa, onko topoteekin lähiympäristöstä julkaisuehdot täyttäviä äänitteitä saatavilla. Kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen Kotuksen kerran pelastama kulttuuriperintö palaa nyt takaisin kotiin digitaalisessa muodossa! Mikä päivä! Ensimmäiset äänitteet ovat jo kuultavissa Suodenniemen Topoteekissa!

Lue aiheesta lisää Kotuksen tiedotteesta: https://www.kotus.fi/aineistot/tietoa_aineistoista/ajankohtaista_aineistoista/aanitteita_takaisin_kotiseudulleen.38051.news