Pressburger Bahn -juna kaupungin veturilla Wienin Tonavan kanavalla, Kegelgasse-asemalla 3. alueella

SK | Bratislava – Wien Bratislavan juna lähtee

Äskettäin lanseerattu Topothek Pressburgerbahn on ensimmäinen rajat ylittävä topotekki. Sitä johtaa Bratislavan kaupunkien ja alueellisten julkisen liikenteen ystävien liitto (Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy), joka on keskittynyt Bratislavan rautatieajoneuvojen pelastamiseen ja kunnostamiseen ja on aktiivisesti mukana myös Bratislavan nykyisissä liikennehankkeissa.

Yhdistys kerää yhteistyössä Itävallan ja Unkarin kumppaniorganisaatioiden kanssa historiallista materiaalia Pressburger Bahnista. Tämän kokoelman esittelemiseksi perustettiin tämä topoteekki, joka haluaa pitää muistissa rautatien reitin ja sen ympäristön.

Wienin ja Bratislavan välinen pitkän matkan rautatie otettiin käyttöön vuonna 1914. Se oli itsenäinen yritys, joka perusti myös oman rautatien. Heidän erikoisuutensa oli raitiovaunumaisten ajoneuvojen ja täyslinjojen veturien sekakäyttö. Tänään tuota Wienin asemaa ei enää ole. Se sijaitsi kolmannella alueella Wien Mitte-rautatieaseman vieressä katutasossa Gigergassessa. Asemarakennus oli entisen kansalaisten teatterin takana ja rata päättyi yhtäkkiä ilman puskuria.

Radat toivat junat Vordere Zollamtsstrasselle, seurasivat Tonavan kanavaa ja pitivät Klein Schwechatiin, josta vaunuja veti sähköinen täysjohtoveturi raitiovaunumaisen rautatievaunun tai katuveturin sijaan. Bratislavan kaupunkialueella se vaihdettiin jälleen tie kuljettaviin ajoneuvoihin. Vaikka rautatiellä oli raitiovaunuraiteita, se ei ollut yhteensopiva kahden kaupungin raitiovaunujen kanssa, ja siksi sillä ei ollut raideyhteyksiä raitiovaunuverkkoon.

On erittäin lupaava aloite esitellä rautatien ja sen kulun historiaa – reittiä on muutettu useita kertoja – rajat ylittävässä projektissa, koska topoteekki sopii erinomaisesti tällaiseen tehtävään. Tämän topotieteen kasvaessa on mahdollista löytää kaikki tallenteet jokaisesta veturista ja jokaisesta reitin osasta.

Auta vahvistamaan kartalla näkyvää historiallisten helmien ketjua. Ehkä myös sinulla on kuva yhdestä monista paikoista, joilla rata kerran kulki? Avullasi vanhan reitin kohta voidaan tunnistaa – riippumatta siitä, oliko se toiminnassa vai myöhemmältä ajalta.