„Pockerl“ on oljen nimitys kuivumaan asetetulle oljelle. Se oli ilmeisen suosittu leikkipaikka lapsille sotien välisenä aikana. © Gemeinde Markersdorf-Haindorf

A | Markersdorf-Haindorf on verkossa

Erityisen laaja topoteekki on mennyt verkkoon Markersdorf-Haindorfin kauppakaupungissa Ala-Itävallassa. Topoteekki-tiimi, jossa Franz Nagl, Georg Schwab, Erwin Cech ja Anna Rabacher sekä Stephanie Birgmayr kunnan yhteyshenkilönä, on kuvannut valokuvien lisäksi yksityiskohtaisen paikallishistorian: alkaen vanhoista suunnitelmista. Kuvissa näkyy yhteisön side ympäristöönsä: lukuisat sanomalehtileikkeet maalaavat moraalisen kuvan, julkaisemalla uutisten lisäksi myös yksityisiä mainoksia ja dokumentoimalla, kuinka paikalliset sanomalehdet olivat myös tärkeä viestintäväline yksityisten huolenaiheiden vuoksi – ne olivat aikansa sosiaalinen media. Ilmoitukset kunnianloukkauksista, korvauksista, anteeksipyynnöistä ja kiitoksista osoittavat, että sanomalehdellä oli rooli sosiaalisena välineenä. Itse uutisten lisäksi on myös mielenkiintoista, mitkä aiheet olivat aiemmin raportoinnin arvoisia. Se, että vuonna 1908 pastori haettiin autolla kuolleen pormestarin siunauksen aikana tekemään viimeistä voitelua kolmen kilometrin päähän, on vain yksi lukuisista erikoisuuksista, jotka tästä topoteekista voidaan löytää.

Se, että virallisissa valokuvissa on myös odottamattomia yksityiskohtia, näkyy nykyaikaisessa valokuvassa markkinointitunnuksen myöntämistä koskevasta todistuksesta. Sertifikaatti näyttää edelleen tältä tänään, mutta seinän kuvio ei todennäköisesti enää ole. Muistatko vielä kuviot, jotka rullattiin seinille kumiteloilla? Useat eriväriset maalisovellukset tuottivat vain täydellisen näytteen. Nyt siis heti katsomaan uutta topoteekkia Markersdorf-Haindorfissa, löydät varmasti muita näkemisen arvoisia asioita.