Tarkka esitys oli jo 1800-luvun lopulla. Arkki 4 oppikirjasta, kirjoittanut C. Alberti, 1898 © Günter Maresch

Teematopoteekki geometrian opetuksen historiasta

Peiteteippi, hammasharja ja suihkeverkko, kuka vielä muistaa ne? „Raumgeometrieunterricht“ (Avaruudellisen geometrian oppitunnit) -niminen topoteekki osoittaa, että topotekkia voidaan käyttää myös muuhun kuin paikallishistorian ja -olojen esittämiseen. Tämä topoteekki luotiin tallentamaan geometrian opetuksen kehitystä ja merkitystä Itävallassa – mustepiirroksista 1800-luvun lopulla aina CAD:n käyttöön yli 100 vuotta myöhemmin. Topoteekki kertoo myös hyvän avaruudellisen geometrian koulutuksen tärkeydestä ei vain rakentamisessa ja konetekniikassa, vaan myös avaruudellisen ymmärryksen kehityksessä. Opetussuunnitelmat, piirustukset, mallit, piirustuslaitteet, oppikirjat, metodologia ja didaktiikka, opettajien koulutus, sovellukset … kaikki on muuttunut.

Thomas Müller aloitti tämän huipputekniikan tallennuksen maaliskuussa 2019 Werner Gemsin ehdotuksesta, ja se tehtiin alusta alkaen yhdessä arvokkaan panoksen antaneen Klaus Scheiberin kanssa.

Opettajat voivat hyödyntää ja koululaiset löytää unohdettuja työesimerkkejä jo kauan sitten muuttuneesta geometrian luokasta.