Soittaako tässä paikallinen pastori? Ehkä joku yleisöstä tietää. © Brigitte Fabian

A / NOE |Gross-Schweinbarth on verkossa

Ala-Itävallan suojeluspyhimyksen, St. Leopoldin, nimipäivänä Gross-Schweinbarthin kauppakaupungin topoteekki tuli verkkoon. Gross-Schweinbarth sijaitsee itäisessä Weinviertelissä Gänserndorfin alueella. Sen synnytti Gänserndorf-Mistelbachin alueellinen rautatie, joka tosin suljettiin jo ennen autoilun läpimurtoa. Kaupungin historiallisia rakennuksia ovat Meierhof ja Hofkeller, sairaalarakennus ja linna, joka rakennettiin aikanaan veden saartamaksi linnaksi, sekä pappila ja Pyhän Martinuksen kirkko.

Nyt kun topoteekkarit Edith Mauritsch ja Gerti Nödl ovat ladanneet topoteekkiin jo 250 ensimmäistä kohdetta, voit jo tehdä kävelyn menneisyydessä. Vanhojen näkymien lisäksi voit jo tutustua moniin ihmisiin visuaalisesti ja löytää myös paperitodistuksia. Kukaan ei voi enää muistaa henkilökohtaisesti vuosisadan vaihteen kouluolosuhteita, mutta ehkä esitteen, joka kutsuu kevään 1948 pääsiäisehtoolliselle. Nykypäivästä katsoen on erikoista, että sukupuolille määrättiin sinne erilliset päivämäärät. Monille, jopa Gross-Schweinbarthin ulkopuolella.

Topoteekkari Edith Mauritsch muotoilee topoteekin tunnuslauseen sanoilla: ”Yhteisön historia on summa sen kansalaisten tarinoista. Siellä on suuria tarinoita ja pieniä, hauskoja tarinoita ja surullisia, liikuttavia tarinoita ja jopa outoja. Jokaisen tarinan takana on henkilö ja jokainen henkilö jättää jälkiä. Näiden jälkien säilyttäminen, kasvojen ja äänien antaminen – ennen kuin ne katoavat ajan sumuun – on topoteekin tavoite.“