Paitsi kuvia ja kirjoituksia, myös kirkon johtajia löytyy Itävallan evankelisen kirkon topoteekista.

A | Evankelinen kirkko Itävallassa: on verkossa

Yksi topoteekki, yksi instituutio: sen ei tarvitse aina olla sellaisen yhteisön historia, joka voidaan tehdä haettavaksi topoteekissa. Tässä uusimmassa tapauksessa Itävallan evankelisen kirkon arkisto on tehnyt topoteekkinsa saataville: ekioe.topothek.at. Ensi silmäyksellä tämä on monimutkainen kirjasarja, mutta se on helppo muistaa sanamuodosta: „Evankelinen Kirkko OEsterreichissä (Itävalta)“. Ensimmäisten kuvien, jotka ovat nähtävissä verkossa, tarkoituksena on kannustaa kaikkia kirkon organisaatiotasoja tekemään monissa paikoissa arkistoidusta aineistosta digitaalisesti saatavana vain yksi sisäänkäyntipiste, nimittäin topoteekki. Olkoon se seurakuntien arkistoja, valvontaviranomaisia ​​ja ns. teoksia. Kaikki kutsutaan antamaan tietoa arkistoaarteistaan ​​monipuolisen kokonaiskuvan luomiseksi Itävallan evankelisesta kirkosta. Tämän topoteekin etu on, että ei tarvitse matkustaa paikallisiin arkistoihin, säästää resursseja ja alkuperäisiä asiakirjoja ja pystyä keräämään lähteitä käytännössä Itävallan eri osista yhdellä napsautuksella.

Evankelisen arkiston johtaja Mag. Johannes Leitner on ottanut tehtävän tämän topoteekin luomisen ja ylläpidon. Hänen mielestään kaikkien topoteekin arkistointimahdollisuuksien lisäksi tavoitteena on syventää kävijöille suunnattua tietoa evankelisesta kirkosta: ”Jopa evankeliset eivät itse ole aina täysin tietoisia siitä, että heidän kirkkonsa oli jo saavuttanut täydellisen itsenäisyyden pian 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun kirkko ulottui koko Itävallan valtakuntaan Bodenjärvestä Bukovinaan, Böömin malmivuorista Istrian niemimaalle. „

Jo yksityiskohtaisella aiherakenteella, joka näkyy topoteekin teemaluetteloissa, sisällön etsiminen on helppoa. Tällä hetkellä hiippakunnat, henkilöt tai aiheet, kuten sotilasvalvoja kirkko H.B. ja Vanha Itävalta esitetään teemaluetteloissa. Jos tämän digitaalisen arkiston kasvu jatkuu, luetteloita voi tulla lisää.

Johannes Leitner toivoo, että „topoteekki voi maalata kuvan, jonka pitäisi auttaa sekä protestantteja että ei-protestantteja tutustumaan kirkkoon täysimääräisesti tavalla, joka voi olla hankalaa muilla keinoilla“. Ihaile tämän topoteekin monimuotoisuutta ja yritä samalla löytää valokuva, josta vasemmalla oleva kansikuva on otettu!