Willi Schinagl, Heimatvereinin puheenjohtaja ja Gallneukirchenin Topoteekin perustaja topoteekkari Johannes Bergerin kanssa © Johannes Berger

A / OÖ | Gallneukirchen siirtyi verkkoon

Mühlviertelin alangolla sijaitsevan Gallneukirchenin kaupungin topoteekki tuli verkkoon 10.10.2020 klo 0.00. „Näytä kylän kehitys kylästä kauppapaikaksi ja lopulta kaupungiksi ja vie kansalaiset mukanasi aikamatkalle“ on motto, jonka topoteekkari Johannes Berger on antanut. Valmisteluvaiheesta aina topoteekin aktivointiin asti hän ja Heimatvereinin puheenjohtaja Willi Schinagl kävivät lukemattomia keskusteluja gallneukirchenilaisten kanssa, skannasivat yli 2000 valokuvaa ja avasivat osan niistä saataville topoteekkiin. „Toistaiseksi olemme rajoittuneet noin 900 valokuvaan ja 35 videoon, jotta käyttäjien on helpompaa aloittaa“, Johannes Berger kuvaa topoteekkinsa strategiaa. Aloittamiseen on jopa helposti ymmärrettävä ohjevideo.

Gallneukirchenin topoteekin lähtölaukaus oli jokin aika sitten. Heimatverein Gallneukirchenin puheenjohtajan Wilhelm Schinaglin ajatuksena oli perustaa topoteekki kaupunkiaan varten. Sen jälkeen kun Gallneukirchenin kunta oli innostunut projektista ja rahoituksen varmisti Gallneukirchenin kunta, Johannes Berger suostui ottamaan johtavan topoteekkarin roolin.

Valmistelutyön tulos on vaikuttava. Monipuolinen yhdistelmä yhteisön historiaa osoittaa lukuisat paikat, joissa voit sukeltaa kaupungin historiaan. Tässä tulisi luetella vain muutama esimerkki: Haus Bethanienin arki, evankelinen Diakonissalaitos, jossa diakoniatyö alkoi vuonna 1877. Tai: maanosan ensimmäinen kivinen ratapölkky, joka muistuttaa niiden rautateiden historian alusta, joihin Gallneukirchen integroitiin. Museotuotteet, kuten kirkotornin malli, kaupungin paikalliset rahat ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä ajasta tai tynnyrintekijöiden käyttämät työkalut, kiinnittävät huomion Heimathausin keräily- ja yhteistoimintaan. Koska yhtä asiaa topoteekki ei voi tehdä: välittää alkuperäisen esineen kiehtovuutta.

On varmaa, että TT-teoksen kasvu Gallneukirchenissä jatkuu, koska lähitulevaisuuden tavoite on asetettu: 100 uutta objektia on tarkoitus saada näkyviin kuukausittain. Ei tule pulaa, koska kuten Heimatvereinin puheenjohtaja Willi Schinagl korostaa: „On ilo, kuinka paljon väestö tukee meitä ja antaa yksityisiä lähteitä saataville!“ Katso, miten Gallneukirchenin topoteekki kehittyy: gallneukichen.topothek.at